Tillbaka till senaste nytt
Prata material

Pratar du ofta material med din tekniker?

Det var en tid när allt var enkelt. En krona var en krona och ingen hade mer synpunkter än så. Det var när vi nästan bara gjorde metallkeramik med någon typ av guldlegering. Visst fanns det olika alternativ, men de var så snarlika att det egentligen kvittade vad man valde. Resultatet var förutsägbart och alla gillade det. Tryggt och lugnt.

 

Plötsligt hände det

När helkeramiken kom in i bilden blev det rena vilda västern. Alla leverantörer hade plötsligt löst problemet och presenterade den enda kliniskt fungerande produkten. Tyvärr var det inte så och vi som tekniker blev försökskaniner vilket innebar att ni som tandläkare fick många märkliga lösningar som var svaret alla sökte. Nu har vi, de flesta i alla fall, lärt den läxan.

Det är otroligt viktigt att man som tekniker är väl påläst. Med det menar jag inte bara att man köper en leverantörs påstående, utan att man skapar sig en egen uppfattning genom att testa och läsa studier.

 

Vad är vad?

Alltsomoftast får vi en beställning på en ”zirkoniakrona”. Som tandtekniker öppnar det en rad dörrar. Vi vet att det finns massor av olika varianter och fabrikat. Alla med sina olika egenskaper, fördelar och nackdelar. Egentligen krävs det många följdfrågor för att hitta rätt, men vi har valt att i dessa fall välja det som är bäst lämpligt i det enskilda fallet utifrån vår erfarenhet. Visserligen har tandläkaren ansvaret för alla material som hamnar i munnen men det är då förtroendet mellan oss blixtrar till.

Lite då och då får man en beställning på ett varumärke. Det kommer konstigt nog samtidigt som deras representanter haft turné. Helt otippat.

– Kan ni inte bara köpa ett block och fräsa jobbet? Nej, det kan vi inte. Det handlar om hur man hanterar materialet. Sintringscykel, infärgning och bearbetning.

Vi kan inte bara använda ett material utan att veta exakt vad det är.

Det är ingen hemlighet att jag är lite materialnörd. Som sådan och samtidigt tandtekniker har jag vissa tankar.

 

Vem har ansvar och för vad?

Det måste finnas ett förtroende mellan tandläkare och tekniker. I min värld finns det inte på kartan att alla ska kunna allt. Även om tandläkaren är ansvarig för behandlingen är vi tekniker faktiskt ansvariga för de material och metoder vi använder. Med det måste vi läsa på ordentligt. Det räcker inte med att en tandläkare beställer ett material och att teknikern gör det utan att ifrågasätta. Då bommar vi vårt ansvar som faktiskt är lagstadgat som tillverkare av medicintekniska produkter.

 

/Mats Lindblom
mats@westdent.seWestdent.se